Kadidlo nehoří

Ano, je to tak. Někdy se nám chce zvolat slovy maminky z Pelíšků v podání Evy Holubové: „Nehoří Péťo, jednou provždy nehoří! Vykuřování kadidlem je v poslední době populární také proto, že Češi doslova objevili Omán. Jako suvenýr si přiváží balíčky kadidlové pryskyřice a pak si občas neví rady, co s nimi.

My v Lubanu se stále častěji setkáváme s dotazy, jak kadidlo správně použít. Rozhovor pak vypadá většinou takhle: Dobrý den, já jsem si dovezl z dovolené v Ománu ty bílé kamínky (kuličky, kousky, krystalky, uhlíky) a zkouším je zapálit zapalovačem a ono to nehoří. Jen to začoudí a zhasne. Co dělám prosím špatně? Nebo mě podvedli a mám nějaký nekvalitní druh?“ Kadidlová poradna Luban: „No víte, ono kadidlo samo nehoří…“ následuje dlouhé ticho a pak „Aha, ale tam to všude hořelo.“ Kadidlová poradna Luban: „Nehoří, kadidlo prostě nehoří“. Pak už se nám volajícího nechce trápit a vysvětlujeme, jak to tedy je.  

Pravé kadidlo je přírodní ztuhlá pryskyřice ze stromu kadidlovník. Působením tepla se rozpouští, ale samo o sobě nehoří. Po zapálení jen krátce vzplane a zhasne. Abychom si užili jeho krásné vůně, musíme kousek pryskyřice umístit na nějaký zdroj tepla.

Ke klasickému vykuřování kadidlem budete potřebovat:

  • Kadidlová pryskyřice
  • Vykuřovací uhlík
  • Kadidelnice nebo miska
  • Jemný čistý křemičitý písek nebo alobal
  • Vykuřovací kleště
  • Zapalovač nebo sirky

Jednoduchý postup:

  • Nasypte písek na dno kadidelnice
  • Zapalte vykuřovací uhlík a položte ho na písek
  • Na doutnající uhlík umístěte kadidlo

Základem je kvalitní kadidlová pryskyřice a odolná kadidelnice. Ale pro začátek vám poslouží i hliněná, kovová nebo keramická miska. Na dno misky nasypte jemný křemičitý písek, přibližně do 1/3 nádobky. Místo písku můžete použít i alobal, kterým vyložíte vnitřek kadidelnice. Obojí tepelně izoluje a chrání nádobu před žárem z uhlíku. Dá se použít i hrubá kuchyňská sůl, ale lepší zkušenosti máme s pískem.

Dál budete potřebovat speciální vykuřovací uhlík. Uhlí na grilování ani obyčejné uhlí na topení se k tomu nehodí, vydávají příliš velký žár. Kadidlo by se hned spálilo a kadidelnice možná taky. I to ale občas někdo zkouší a k nám se pak dostanou fotky zničených kadidelnic a propálených stolů. A to nechcete. Radši si kupte speciální vykuřovací uhlíky, buď přímo u nás v eshopu, nebo v každé větší trafice pod názvem Rychlozápalné uhlíky do vodní dýmky. Do těch se přidává směs, díky které se uhlík rozhoří opravdu za chvilku. Některé ale můžou ovlivnit čichový vjem a do vůně kadidla přimíchají nepěkný chemický zápach. Někdy uhlíky kvůli špatnému skladování navlhnou a pak dá velkou práci, uhlík zapálit. Nám se nejlépe osvědčily kulaté ploché uhlíky, kadidlo na nich dobře drží a nepadá dolů. Uhlík vezměte do kleštiček a zapalte zapalovačem, sirkou nebo hořící svíčkou. Ano, můžete ho držet i v ruce, ale je horký poměrně rychle a hrozí riziko popálení. Nejlépe je zapalovat uhlík na středu, ne od kraje a lehce s ním zamávat. Pokud je navlhlý, musíte u něj držet zapalovač nebo sirky celkem dlouho.   

Když se to podaří a z uhlíku sálá žár a jemně prská, položte ho do kadidelnici. Na něj pak umístěte kousek pryskyřice. Za minutku začne pryskyřice syčet, rozpouštět se a dýmat. Pro začátek doporučujeme použít menší kousek kadidla, dým může být opravdu velmi intenzivní. Větší kousky si rozlomte, nebo je použijte v létě na terase při odhánění komárů. Ty kadidlový dým zažene naprosto spolehlivě. Při vykuřování interiéru by měla být zavřená okna i dveře, aby vonný dým mohl prostoupit prostor a usadit se na závěsech, v koberci a dalším textilu. Tam pak vydrží vůně hodně dlouho, mnohem déle než vůně z běžného bytového osvěžovače vzduchu. Když je kouře moc anebo už uhlík dohořívá, důkladně vyvětrejte. Ke konci hoření se pryskyřice může nepříjemně pálit a někdy začne i zapáchat. V tom případě jí odstraňte pomocí kleštiček a pokud uhlík ještě doutná, přiložte další kousek kadidla. Dražší jemnější kadidla a bylinné kadidlové směsi nasypte na uhlík až ke konci hoření, na začátku by vzplály příliš rychle a vůně by trvala jen chviličku.

S kouřící kadidelnicí projděte celý dům, můžete ji také postupně přemisťovat do jednotlivých místností. Pozor také na požární čidla. Jestli je doma máte, dým z kadidelnice spolehlivě spustí alarm. Nikdy nenechávejte kadidelnici s doutnajícím uhlíkem bez dozoru. Uhlík hoří kolem 30 minut a i malé zbytky jsou stále žhavé a můžou způsobit požár. Kadidelnici vždycky postavte na nehořlavou podložku a krásné vůně si užívejte v klidu, bez nebezpečí požáru.

Nemáte rádi vydatný kouř a intenzivní kouřový podtón páleného kadidla, ale samotnou vůni kadidla milujete? Vyzkoušejte vykuřovací pícku, což je v podstatě aroma lampička, která má místo nádobky na vodu hustou kovovou mřížku. Uhlík v ní nahradí obyčejná čajová svíčka. Kadidlo pak pokládejte nahoru na mřížku. Podobně funguje i nastavitelná kadidelnice, která má dole prostor na svíčku a nad ní kovovou posuvnou mističku na kadidlo. Její výhoda spočívá v tom, že můžete podle potřeby regulovat žár ze svíčky. Vykuřování na mřížce i nastavitelné kadidelnici se svíčkou je spíše aromaterapeutické, méně výrazné a jemnější. Dá vyniknout jiným voňavým akordům než při použití uhlíku. Hodí se především pro vykuřování dražších druhů kadidel a bylinných směsí. Jen pozor na „napékání“ pryskyřice na mřížku nebo lžíci.  Zabráníte mu použitím kousku alobalu nebo plátku mica, což je tenký plátek slídy. Ten můžete použít i na rychlozápalný uhlík.

Vykuřování chce trochu cviku, ale není to nic složitého. Odměnou bude krásná vůně a radost z tvoření při vymýšlení vlastních směsí a kombinací kadidel. Takže jednou provždy – nehoří! Zato ale nádherně voní.

Přehled ochrany osobních údajů
Nezbytně nutné soubory cookies

Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.

Statistiky

Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.

Marketing

Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.