fbpx

Tradiční sklizeň kadidla – kdy začíná a jak se vlastně sbírá ?

Luban znamená arabsky kadidlo a vůně kadidla neodmyslitelně patří k arabské kultuře. Nejkvalitnější je kadidlo ománské, ze stromu kadidlovníku posvátného – Boswelia sacra. Jsou to vzácné, divoce rostoucí stromy, které jsou již tisíciletí neodlučným symbolem Sultanátu Omán. Kadidlo patří k národnímu bohatství Ománu a je jedním z nejdůležitějších obchodních artiklů.  

Provincie Dhofar, v jižní části sultanátu Omán, je a historicky byla největší oblastí výskytu kadidlových stromů.  Díky největší produkci kadidlové pryskyřice zde vznikla takzvaná „Cesta kadidla“ (Land of Frankincense) která je kulturní památkou Ománu a od roku 2000 je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Leží na kadidlové stezce a zahrnuje kadidlovníky a pozůstatky karavanových oáz, které byly důležité pro středověký obchod s touto vonnou pryskyřicí.

Stromům kadidlovníku se nejlépe daří v suchých podmínkách, v nížinách, které jsou ale nárazově zavlažované sezónními dešti. A to je právě typické pro jižní část Ománu, kde v půlce června nastává deštivé období, které trvá několik týdnů. Díky kombinaci tepla, dostatečné vlhkosti, a navíc vysoce vápenaté půdy, je kvalita dhófarského kadidla výjimečná. Pryskyřice získávaná ze stromů v této oblasti se nazývá Al Hojari.

Stromy rostou i 100 let zcela přirozeně bez potřeby jakékoliv dodatečné péče. Dorůstají do 3 až 5 metrů a první pryskyřici je z nich možné získávat až po 8 až 10 letech .

Sběr kadidla je také věda sama o sobě a tuto činnost nemůže vykonávat kdokoliv. Sběrači kadidla každoročně netrpělivě čekají na začátek dubna, protože v tomto období začíná sklizeň a trvá do půlky června, do začátku dešťového období, které se nazývá Kharíf.

Sklizeň se provádí tradiční metodou, která se používá po tisíciletí, Začátkem dubna, kdy začínají stoupat teploty vzduchu, začíná sběr pryskyřice prvním krokem a to opatrným nařezáváním kůry speciálním ostrým nožem. Následně začne z kmene stromu vytékat bílá lepkavá tekutina. V průběhu 14 dní pryskyřice ztuhne a může se sklízet. Nařezávaní stromů není náhodné. Kůra se nařezává systematicky a s ohledem na kvalitu stromu. Sklizeň trvá 3 měsíce a v průměru vydá jeden strom 7-8 kil kadidlové pryskyřice.

Produkce kadidla je regulována a přísně na ní dohlížejí státní orgány. Také s vývozem je to složitější. Pro vývoz je potřeba speciální povolení a množství kadidla určeného k vývozu je limitováno.

Kadidlo patří k běžnému životu v Ománu. Od klasického vykuřování, po esenciální oleje, nebo čisté kadidlové oleje. Nejkvalitnější zelené kadidlo, Royal Hojari,  je také skvělou přírodní žvýkačkou. Dezinfikuje a osvěžuje. Proto mají Ománci tak krásné bíle a zdravé zuby. Jemný kadidlový olej se po kapkách přidává i do salátů, zmrzlin nebo bonbonů.

Kadidlo je také objektem různých výzkumů a medicinských studii, kde se zkoumají jeho blahodárné účinky na lidský organismus.

Nelze opomenout nejdražší „niche“ parfémy, které mají základní esenci kadidlo, kosmetiku nebo hojivé masti. Je zde ale jen pá firem, které tyto produkty produkují a obchodují se zahraničím. K nejznámějším patří bezpochyby parfumerie Amuage nebo kadidlová kosmetika Luban nebo oleje a kadidlové produkty Origo.

Vyzkoušejte i vy oblíbený kadidlový rituál, zapalte si v kadidelnici uhlík s pár kamínky kadidla, nebo si užijte masáž kadidlovým olejem. Kadidlo uvolňuje, navozuje příjemnou relaxační atmosféru a pročišťuje ovzduší od nečistot a zlých energii. Luban – s vůní kadidla.